TENS (transzkután elektromos idegstimuláció)

Mi a TENS?

A TENS (Transcutaneous Electric Nerve Stimulation) egy bőrön keresztül történő elektromos ideg- és izom stimulációt takar, melynek során a fájdalmas terület köré úgynevezett elektródákat vagy tapadópárnákat helyeznek. A technológián alapuló eszközök a megfelelő program kiválasztása után apró elektromos pulzusokat használnak, ami szimulálja a test fájdalomcsillapító mechanizmusait.

Hogyan működik?

Az OMRON E3 Intense készülék működése hármas hatású technológián alapul: blokkolja a fájdalomüzenetet, stimulálja az endorfintermelést, illetve serkenti és javítja a vérkeringést.

A fájdalom kapuelmélet szerint a fájdalomüzenet nem azonnal éri el az agyat, mert ahhoz az szükséges, hogy egy bizonyos idegi kapu nyitva legyen. Amennyiben ez a kapu zárva van, a fájdalom kevésbé intenzív vagy egyáltalán nem érezhető. A TENS készülék magas frekvenciája segítségével ezek a kapuk bezárulnak, így blokkolva a fájdalomüzenetet.

Az endorfin vagyis boldogsághormon szükséges az idegrendszer hatékony működéséhez, a jó közérzethez, de legfőképp csillapítja a fájdalmat. Ezt kihasználva a TENS készülékek serkentik az endorfin kibocsátást a szervezetben és ennek köszönhetően természetes módon csillapítják a fájdalmat.

Végül az ismétlődő izom-összehúzódások és elernyedések eredményeként serkentik és javítják az adott terület vérkeringését.

A TENS technológia előnyei

A TENS technológián alapuló eszközök lehetőséget nyújtanak a fájdalom egyszerű, gyors és hatékony kezelésére, amivel egyben elkerülhetjük a gyógyszereket és azok mellékhatásait.

  • Egyszerű és hordozható kezelés: bárki képes otthonában, munkahelyén vagy akár utazás közben biztonságosan működtetni
  • Gyors fájdalomcsillapítás: mindössze 15 perces kezelés után hosszú órákig tartó tünetmentesség
  • Gyógyszermentes megoldás: elkerülhetjük vele a gyógyszerek mellékhatását vagy gyógyszerfüggőséget
  • Személyre szabott, célzott fájdalomcsillapítás: csak a fájdalmas területet kezeljük, miközben nem terheljük a szervezetet például egy fájdalomcsillapító gyógyszer mellékhatásaival

A TENS hatékonysága

Fontos kihangsúlyozni, hogy a TENS készülékek használatával nem szűnik meg a betegség, csupán a fájdalmat, mint tünetet képesek enyhíteni. A kezelés hatékonysága egyénenként változó, hiszen a fájdalom helye és típusa is befolyásolhatja.

One Reply to “TENS (transzkután elektromos idegstimuláció)”

Comments are closed.